0 (332) 236 51 22

Sosyal Medyada Biz}


MAKÄ°NECÄ°LER VERÄ°MLÄ°LÄ°K ODAKLI DESTEK TALEP EDÄ°YOR

Makine Ä°hracatçıları BirliÄŸi (MAÄ°B) ile Makine Ä°malat Sanayii Dernekleri Federasyonu (MAKFED) ortaklığında sektöre iliÅŸkin iki yeni rapor yayımlandı. Verimlilik Temelli Kamu Destek Modeli Tasarımı ve Makine Ä°malat Sanayi Sektörü Türkiye ve Dünya DeÄŸerlendirme raporları, Türkiye sanayiinin teknoloji üretim potansiyeline iliÅŸkin çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor.

Makineciler tarafından önerilen Türkiye’ye özgü destek modeline göre; ihracatçı firmalara verilecek desteklerin, verimlilik kriterlerine göre düzenlenmesi gerekiyor. Kaynak dağılımında yapılacak iyileÅŸtirmenin yüzde 47 verimlilik artışı saÄŸlayacağı Türk makine sektörüne yönelik yeni bir destek mekanizması oluÅŸturulmasının, yaratacağı çarpan etkisiyle imalat sanayinde önemli bir üretim artışı saÄŸlayacağı belirtiliyor.

İhracatı zirveye taşıyacak bir model

Verimlilik ile ihracat performansı arasındaki iliÅŸkiyi ele alan Verimlilik Temelli Kamu Destek Modeli Tasarımı raporu, makine sektörüne yönelik nasıl bir teÅŸvik sistemi kurgulanması gerektiÄŸini ortaya koyuyor. Firmaların yenilikçilik faaliyetlerinin kamusal fonlar tarafından desteklenmesinin ihracata etkisinin ele alındığı raporda, Türkiye’ye özgü bir destek modeli öneriliyor.

Yenilikçilik faaliyetlerinin Türkiye’nin uluslararası rekabet gücünü artıracak ana unsur olduÄŸunu ifade eden Makine Ä°hracatçıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Adnan Dalgakıran ÅŸunları söyledi: “Uluslararası pazardaki rekabet gücümüzü artırmak istiyorsak, kamu desteÄŸinin merkezinde verimlilik olmalı. Ä°hracatçı firmaların yenilikçi projeleri verimlilik kriterlerine baÄŸlı olarak desteklenmeli. Bu destekler de birbirie eklemlenmiÅŸ projeler zinciri ÅŸeklinde, büyük montanlı ödemelerle uzun periyotta verilmeli.”

Her 5 patent baÅŸvurusundan biri makinecilerin

Makine Ä°malat Sanayi Sektörü Türkiye ve Dünya DeÄŸerlendirme Raporu’na göre, geçtiÄŸimiz yıl 60,4 milyar TL ciro gerçekleÅŸtiren makineciler, imalat sanayi toplam cirosu içindeki payını yüzde 5’e yükseltti. 2009-2016 yılları arasında 83 bin ek istihdam saÄŸlayan makine sektörü, geçtiÄŸimiz yılsonunda 215 bin kiÅŸiye istihdam saÄŸlayarak imalat sanayi toplam istihdamı içindeki payını yüzde 5,9’a taşıdı.

Makine sanayii açısından teknoloji araÅŸtırma ve geliÅŸtirme faaliyetlerinin de büyük önem taşıdığına vurgu yapan rapora göre, makine sektörünün 2015 yılında AR-GE harcamaları 387,5 milyon TL olarak gerçekleÅŸti. Makinecilerin AR-GE harcamalarını yüzde 85-87 düzeyinde özkaynaklarıyla karşıladığı vurgulandı. Patent ve faydalı model tescil baÅŸvurularını sürekli artıran makine sektörü, 2015 yılında 1,736 patent baÅŸvurusu yaptı. Türkiye imalat sanayiinde yerli patent ve faydalı model baÅŸvurularının yaklaşık yüzde 21’i makine sektörü tarafından gerçekleÅŸtirildi.